Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

L’evolució del delta de l’Ebre

publicat el 22.01.2020

El Delta de l’Ebre és un exemple d’ecosistema dinàmic. El riu n’aporta el sediment i el mar i el vent el redistribueixen. Es diu que va començar a formar-se en temps dels romans a causa de la desforestació, però de fet ja existia fa milions d’anys, tot i que les fortes oscil·lacions del nivell del mar durant el període Quaternari, van determinar que aquell antic delta es trobi actualment a un centenar de metres de fondària. En temps històrics la seva forma ha canviat molt i en coneixem l’evolució aproximada a partir d’evidències geològiques, històriques, i des del segle XVI, també cartogràfiques. Tanmateix, malgrat la contínia evolució, sempre ha conservat una forma de punta de fletxa, similar a la lletra grega delta (Δ) motiu pel qual els deltes reben aquest nom.
El temporal “Glòria”, que va assotar la península Ibèrica a finals de gener, va tenir un fort impacte sobre el delta, ja que hi van coincidir una precipitació torrencial i un ascens del nivell del mar, a causa de les baixes pressions (marea baromètrica) i de l’acumulació d’ones empeses pel fort vent. Com a resultat, es va inundar la major part de la plana deltaica, es va trencar la barra del Trabucador i el mar va penetrar centenars de metres terra endins. Aquesta perturbació natural es produeix periòdicament, i l’ecosistema se n’acabaria recuperant. Malauradament, però, el delta es troba amenaçat pel fet que el riu Ebre conté unes 200 preses i embassament que retenen el 99.9% del sediment, de manera que el delta no pot créixer ni per la punta, i compensar l’erosió marina, ni en gruix, i compensar la subsidència. S’hi afegeix, a més, el fet que els arrossars tan característics, van ser plantats a finals del segle XIX, i requereixen l’aportació contínia d’aigua dolça a través d’una extensa xarxa de canals i sèquies, que mantenen les plantes semisubmergides i renten el sòl salí.
Els humans transformem profundament el paisatge i ens sorprenem quan la natura reestableix l’equilibri. Nedar a contracorrent suposa, a vegades, ser arrossegat.

Tot es mou tv3... Llegir més publicacions.