Oli d’oliva, l’or líquid
L’oli d’oliva és l’or líquid pel color però sobretot perquè és un aliment molt beneficiós per a la salut. S’ha demostrat que prevé les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers. Un equip de la UAB ha descobert els mecanisme moleculars per quals l’oli d’oliva verge ajuda a alentir el càncer de mama. Ha vist també que per obtenir el màxim profit de l’oli d’oliva cal consumir-ne poca quantitat, però de molta qualitat i durant tota la vida. El reporter Pere Renom tasta a la Universitat de Lleida un oli reforçat amb antioxidants, especialment indicat per a persones hipertenses. També recull olives, en fa oli al molí i visita a l’IRTA l’olivera més famosa del món, la i-18, a partir de la qual s’han produït 14 milions de plantes.
Frenar el càncer
Però, a banda del color, l’oli d’oliva és l’or líquid perquè és un aliment molt beneficiós per a la salut. S’ha demostrat que prevé les malalties cardiovasculars i fins i tot alguns càncers. Un equip d’investigadors de la UAB dirigits pel Dr. Eduard Escrichs van demostrar que el consum l’oli d’oliva verge extra s’associa a tumors de mama més benignes. Ara han desxifrat com ho fa. Han identificat tres dels mecanismes moleculars pels quals l’oli d’oliva alenteix el càncer. D’una banda, disminueix l’activitat d’un gen responsable de la proliferació descontrolada de les cèl·lules canceroses. En segon lloc, redueix l’activitat d’unes proteïnes implicades en la immortalitat de les cèl·lules canceroses. I en tercer lloc, protegeix l’ADN del possibles danys. La dificultat radica en el fet que encara no se sap quin o quins components dels més de 250 que té l’oli són els responsables d’aquests beneficis ni com actuen. De manera que, en refinar l’oli, és possible que s’estiguin eliminant o modificant els elements beneficiosos.
Protegir l’endoteli
Els antioxidants són molècules que, com el seu nom indica, eviten l’oxidació. Són doncs conservants naturals de l’oli. Podrien ser també conservants del nostre organisme? El grup de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida, encapçalat per la Dra. M. José Motilva, treballa per obtenir un oli d’oliva enriquit d’antioxidants. Mentre que de suc de taronja ric en antioxidants se’n pot consumir tant com es vulgui, l’oli d’oliva és massa calòric per abusar-ne. Enriquir-lo amb antioxidants permet enriquir la dieta sense augmentar-ne el consum d’oli. Aquest oli seria indicat per consumir cru i aniria especialment adreçat a persones amb risc de patir malalties cardiovasculars.
A plató, Jaume Vilalta explica que dins el nostre cos hi ha un òrgan que pesa uns 3,5 kg, més que el fetge o el cervell, i que passa absolutament desapercebut. És l’endoteli. Es tracta del recobriment intern de tots els vasos sanguinis i del cor. És una paret de cèl·lules, com un mosaic, que es pot fer malbé de dues maneres, amb els radicals superòxids i amb el colesterol. Els radicals superòxids es generen amb el metabolisme. Són molt reactius i poden destruir les membranes de les cèl·lules. Els antioxidants de l’oli d’oliva neutralitzen els radicals superòxids abans que facin mal. Es pot dir que creen una pel·lícula protectora que servirà també per combatre el colesterol. El colesterol dolent es va dipositant a l’endoteli i fa una placa que va obturant les venes i inflama el teixit. El greixos d’origen animal afavoreixen la formació de colesterol dolent. La mantega, el llard o la margarina tenen molts greixos saturats. Per això s’han de consumir moderadament. L’oli d’oliva verge, en canvi, és molt ric en monoinsaturats. L’avantatge que tenen els greixos monoinsaturats és que no només fan que el colesterol no s’enganxi, sinó que netegen l’endoteli i ajuden a reduir el risc d’infart i altres accidents vasculars.
Al “Quèquicom” veurem que, en el cas de l’oli, efectivament és or tot el que brilla.