Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

Mobile 5G

publicat el 26.06.2019

El Mobile World Congress és un dels esdeveniments tecnològics més important del món. Des de l’any 2006 se celebra a Barcelona. El programa “Quèquicom” el visita per esbrinar cap on es mouen els mòbils. En relació amb el disseny, no s’han mogut gaire en els últims anys. Totes les marques tenen models molt semblants, amb pantalles de vidre planes i una interfície tàctil. La novetat és el mòbil desplegable. El gran protagonista, però, d’aquesta edició és el 5G, la tecnologia mòbil de cinquena generació. S’espera que es comenci a desplegar l’any 2020, serà més ràpida que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons. Amb aquestes prestacions permetrà ciutats intel·ligents, videojocs de realitat augmentada, domòtica, telecirurgia, o conducció autònoma. S’espera que el 5G revolucioni les telecomunicacions i consolidi l’internet de les coses. A part de continuar augmentant els beneficis a les empreses de telecomunicacions, esclar.
Hi intervenen Victòria Eugènia, Royole, Albert Cuesta, divulgador i analista de tecnologia, Min Yan, China Mobile, Antonio de Lacy, cirurgià, Hospital Clínic de Barcelona, Fabio Bellicanta, Ooredoo, Natalie Modesto, Ericsson i Pål Frenger, Ericsson-Linköping University.

5 Generacions de telefonia mòbil
El 5G és la tecnologia mòbil de cinquena generació. La major part dels estants de la fira l’anuncien d’alguna manera o altra. S’estima que, aproximadament, cada dècada apareix una nova generació de mòbils. Als anys 80 va néixer la primera generació, l’1G, els aparells eren grossos i pesants, es basaven en la tecnologia analògica i la comunicació era lenta. Als anys noranta va sorgir el 2G, amb aparells més petits, basats en la tecnologia digital, permetien els missatges de texts i la itinerància. L’any 2000 va arribar el 3G, els mòbils ja eren petits ordinadors amb nombroses aplicacions, correu electrònic, fotos i vídeos. L’any 2010 va arribar el 4G, que incrementa la velocitat espectacularment i permet videoconferències, jocs i l’alta definició. L’any 2020 s’espera que es comenci a desplegar el 5G, que serà, fins i tot, més ràpid que la fibra òptica, admetrà un gran volum de dades i una latència, o lapse de resposta, de mil·lisegons.

5G a la Smart City

Segons l’ONU, l’any 2050 al voltant del 70% de la població mundial viurà a grans ciutats. Aquesta concentració de gent planteja una sèrie de reptes com la contaminació o el caos circulatori. La tecnologia 5G permetrà construir la Smart City, o ciutat intel·ligent, que garantirà la qualitat de vida dels ciutadans en un model sostenible. La clau serà l’existència de milions de terminals connectats a la xarxa; telèfons mòbils, però també cotxes, semàfors, enllumenat públic, contenidors d’escombraries o generadors d’energia, i totes les dades s’enviaran a un centre de control que actuarà com un cervell i prendrà decisions amb intel·ligència artificial.

5G a la cirurgia
La revolució tecnològica també ha arribat a la cirurgia. Avui, a l’Hospital Clínic de Barcelona està fent una operació d’extracció de càncer de colon amb la tècnica de laparoscòpia, és a dir, introdueixen càmeres i l’instrumental quirúrgic al cos del pacient a través de petits orificis. Però aquesta operació és molt especial, perquè per primera vegada a la història hi ha una connexió de vídeo en 5G amb el Mobile World Congress. A l’altre costat de la línia hi ha el cirurgià Antonio de Lacy, que assessora els seus col·legues en temps real.
Es considera que la cirurgia moderna va néixer de la mà del metge nord-americà William Halsted a principis del segle XX. Va fer importants aportacions en els camps de la sutura, l’hemostàsia i l’asèpsia, per exemple, va introduir l’ús dels guants de goma. El segon gran avanç es va produir l’any 1967 amb el primer trasplantament d’òrgan duta a terme pel també nord-americà Thomas Starzl. La tercera gran transformació va arribar el 1987 amb la invenció de la tècnica de laparoscòpia, pel cirurgià francès Philippe Mouret, que obria la porta a la cirurgia mínimament invasiva. I ara entrem en la cirurgia 4.0., digitalitzada, robotitzada, amb intel·ligència artificial, i realitat virtual augmentada.

5G al transport
Els cotxes també circulen cap aquesta direcció. Els nous models tenen més connectivitat amb altres vehicles, amb infraestructures i amb la resta d’usuaris. El resultat és que rebran més informació de l’entorn i alertaran el conductor, per augmentar la seguretat. També s’evoluciona cap a motors elèctrics, dissenys futuristes, i quadres de comandament cada vegada més sofisticats. El BMW sèrie 3 incorpora la Natural Interaction, una nova manera d’interaccionar amb el cotxe. El pas següent serà el cotxe completament autònom. I si apuntem més alt deixarem de tocar amb els peus a terra: un taxi volador autònom. Aquesta excentricitat, pròpia de xeics àrabs, es vol començar a utilitzar per al Mundial de Futbol de Qatar l’any 2022. Per veure el cel de Barcelona replet de taxis grocs i negres, encara hauran de passar unes quantes dècades. Alguns fan volar coloms i d’altres fan volar taxis.

Antenes 5G

Certament, al Mobile els mòbils costen de trobar; en canvi, el producte estrella són les antenes. I un dels fabricants més importants del món és la companyia sueca Ericsson. Quan es comenci a desplegar el 5G a partir de l’any 2020, s’hauran de canviar milers d’antenes. El negoci està assegurat. Per exemple, les zones rurals, amb espais molt oberts, i poca densitat d’usuaris tenen sovint poca cobertura. Aquí caldria un tipus d’antena que expandís el senyal. Aquesta mena de tauler d’escacs serveix molt bé per entendre la diversitat d’estratègies que planteja una xarxa de telecomunicacions. De vegades convé no enrocar-se. Les freqüències utilitzades fins ara pel 4G tenen una certa capacitat per travessar obstacles com les parets. El 5G funcionarà a una freqüència més alta i, per tant, amb menor capacitat de penetració. Per garantir la cobertura caldrà instal·lar moltes més antenes i connectar-les amb molt de cablejat. O fer servir un antena revolucionària inventada pels enginyers d’Ericsson.
Sembla, doncs, que el progrés tecnològic no s’atura. La connectivitat continuarà creixent i la xarxa serà cada vegada més densa i extensa. Esperem no quedar-hi atrapats.

Quèquicom... Llegir més publicacions.