Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

El fartet torna al delta del Llobregat

publicat el 10.07.2020

Al Delta del Llobregat es duen a terme algunes iniciatives de conservació de les llacunes litorals. Una d’aquestes iniciatives és el projecte de reintroducció d’un peixet anomenat “fartet”. Els fartets presenten una coloració diferents en funció del sexe. Els mascles tenen la cua, i una bona part del cos ratllat, mentre que les femelles tenen el cos pigallat. El nom de fartet probablement procedeix del fet que les femelles a punt de pondre tenen el ventre inflat, i sembla que vagin fartes de tant menjar.
El fartet es va donar per extingit al Delta del Llobregat als anys 60, però diversos aficionats als aquaris n’havien capturat exemplars i els van criar en captivitat durant dècades. Gràcies a ells s’ha pogut recuperar la població autòctona i reintroduir-la en diferents basses, tant naturals com artificials. El peix és capaç de viure en aigua dolça o salobre, tolera un rang ampli de pH i elevats nivells de nitrats a l’aigua, però en canvi, és sensible a la competència amb espècies exòtiques com la gambúsia o el cranc de riu americà. L’estratègia és, doncs, fomentar la presència del fartet en diferents nuclis i no jugar-s’ho tot a una sola carta.

Tot es mou tv3... Llegir més publicacions.