La pesca s’ofega
La Unió Europea ha suspès la pesca de la tonyina vermella perquè està a punt d’extingir-se. Paral·lelament, la revista “Science” diu que el 2048 podria deixar d’arribar peix als mercats perquè s’estan exhaurint la majoria de les espècies comercials. Quines mesures s’haurien de prendre per evitar el col·lapse econòmic i la catàstrofe ambiental? Hi som a temps?
Pere Renom s’embarca amb un pescador artesanal de Badalona: el resultat de la pesca és ben magre. Ramon Franquesa, professor de la UB i autoritat mundial en bioeconomia, adverteix que el que passa a Badalona també està passant a la resta del planeta: la pesca s’esgota. Francesc Sardà i Jordi Lleonart, biòlegs de l’Institut de Ciències del Mar i de la FAO, afirmen que s’ha ultrapassat el límit del que poden suportar les poblacions marines, ja que se les pesca abans de la maduresa sexual. Xavier Pastor, de l’organització conservacionista Oceana, denuncia l’ús de xarxes de deriva i la vulneració de les lleis per part, sobretot, de la pesca de ròssec.
Des del plató, Toni Mestres mostra d’una manera molt visual la reducció de peix que hi ha hagut als caladors en els darrers anys i es pregunta si l’aqüicultura pot resoldre el problema de la sobreexplotació. Dolors Furones, especialista en granges de peixos, explica que el problema és que el mercat demana espècies carnívores, com les orades. Per criar un quilo d’orada calen deu quilos de peix, Ara com ara, l’aqüicultura és només un complement de la pesca extractiva.
La solució passa, segons tots els experts consultats per “Quèquicom”, per aplicar fortes regulacions que, encara que portin a una crisi a curt termini, han de permetre assegurar la vida als peixos i als pescadors a llarg termini.