Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

Valents com lleons

publicat el 10.11.2015

La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un protozou capaç d’infectar pràcticament qualsevol animal de sang calenta, però que només es reprodueix sexualment en l’intestí dels gats i altres felins. Segons les estadístiques al voltant d’un 20% de la població catalana ha passat aquesta malaltia sense adonar-se’n, ja que els símptomes són molt similars als d’una grip, i s’agafa bàsicament a partir del consum de carn crua infectada. Per mitjà d’una anàlisi de sang es pot saber si algú ha passat la toxoplasmosi perquè en conserva anticossos durant tota la vida. Tanmateix, unes descobertes relativament recents apunten al fet que el toxoplasma sobreviu enquistat als músculs i/o al cervell de les persones infectades i en el cas dels homes n’augmenta el nivell de testosterona. Com que la testosterona és l’hormona masculina que es relaciona amb la valentia, el programa Quèquicom dur a terme, amb col·laboració d’APA Laboratoris Clínics, un estudi prospectiu per analitzar la prevalença de toxoplasmosi en un conjunt d’homes valents que practiquen activitats de risc, pertanyents al grup d’alpinistes del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC). La prevalença de toxoplasmosi hauria de ser més alta entre aquest col·lectiu que entre la població general.
Hi intervenen l’aventurer Albert Bosch, el veterinari de la UAB Albert Lloret, el biòleg evolutiu txec Jaroslav Flegr, i el responsable de microbiologia d’APA Laboratoris Clinics Jesús Viguera.

Quèquicom... Llegir més publicacions.