Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

Rajos de vitamina D

publicat el 30.04.2020

Les vitamines són compostos heterogenis imprescindibles per a la vida, ja que ingerides en dosis essencials, promouen el correcte funcionament fisiològic. En humans, hi ha 13 vitamines: 4 liposolubles (A, D, E i K) i 9 hidrosolubles (8 vitamines B i vitamina C). La vitamina D regula l’absorció intestinal de Ca, Mg, i P, per tant promou el creixement i el manteniment de l’esquelet. També té funcions antiinflamatòries, neuromusculars i immunes.
La deficiència de vitamina D en els nens provoca raquitisme, un debilitament dels ossos llargs (com el fèmur) que es doblen i s’inclinen sota el seu pes a mesura que els nens comencen a caminar. En adults la carència pot donar lloc a una menor densitat mineral òssia (osteoporosi), i per tant, un augment del risc de fractures.
La vitamina D l’obtenim a través de la dieta (20%), i a través de l’exposició a la radiació solar (80%). Els estudis realitzats els darrers 25 anys demostren que la pigmentació de la pell és una adaptació biològica que regula la penetració de la radiació ultraviolada (UVR) a la pell i que representa un compromís evolutiu entre protegir-nos del càncer de pell i facilitar-nos la producció de vitamina D. El resultat és que les poblacions humanes de pell negre se situen en les zones del planeta amb més radiació (com Àfrica), mentre que les poblacions de pell més blanca se situen en latituds més altes (com centre i nord d’Europa).
Per prevenir avitaminosis és recomanable ingerir aliments rics en vitamina D, com el peix blau fresc, o en conserva, la llet sencera i els productes làctics (formatges o iogurts), els rovells d’ou, els alvocats, els xampinyons, els flocs de llevat nutricional i especialment l’oli de fetge de bacallà. Però a més, és molt important prendre el sol quinze minuts diaris. No cal exposar-hi tot el cos, amb la cara i els braços és suficient.
En definitiva, no cal prendre suplements de vitamina D en pastilla, n’hi ha prou a prendre-la a raig, a rajos solars.

Tot es mou tv3... Llegir més publicacions.