Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

El cordó que dóna vides

publicat el 18.06.2008

Quèquicom viu el cas del Joel, un nen de 5 anys que necessita un donant de cèl·lules progenitores sanguínies per superar una leucèmia. Ni la seva germana ni cap dels seus familiars resulten compatibles, de manera que la seva vida depèn de que algú hagi donat sang de cordó umbilical amb les seves característiques.

Des de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, el programa de divulgació científica del canal 33 explica què és la leucèmia i grava un trasplantament de cèl·lules mare procedents de cordó umbilical. El doctor Sánchez de Toledo aclareix perquè són precisament aquestes cèl·lules les que tenen la capacitat regenerar tot el sistema sanguini d’un malalt de càncer.

Quèquicom segueix durant set setmanes l’evolució d’en Joel per veure si les cèl·lules mare arrelen i entra en el definitiu procés de curació. El reporter Pere Renom assisteix també a un part per veure com s’obté la sang de cordó i segueix el tractament que es fa de la mateixa en el Banc de Sang i Teixits. Segons Roser Deulofeu, de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Catalunya hauria de triplicar el nombre de donacions de cordó umbilical per poder tractar sense problemes les diferents malalties que es poden curar amb cèl·lules mare, un camp en el que hi ha cada cop més recerca.

Quèquicom... Llegir més publicacions.