Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

El canal Segarra-Garrigues

publicat el 9.04.2008

El programa mostra en exclusiva imatges de la construcció del canal Segarra-Garrigues que permetrà regar una superfície set vegades més gran que el terme municipal de Barcelona, i garantir el consum d’aigua de boca de Cervera i d’altres poblacions. Però la transformació en terres de regadiu dels secans de Lleida amenaça un ecosistema excepcional i posa sobre la taula la despesa d’aigua que fa l’agricultura. És sostenible aquest canal?

El nou canal és una obra d’enginyeria de gran envergadura. Costarà 445 milions d’Euros, uns 74.000 milions de pessetes, més que l’ampliació de l’aeroport del Prat. Està previst que la seva primera fase entri en funcionament a finals d’abril de 2008. Prendrà les aigües del pantà de Rialb, i les conduirà per la Noguera, la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià, per retorna-les al Segre al sud de la ciutat de Lleida.
La quantitat ingent d’aigua que es requereix queda compromesa per els períodes de sequera cada cop més intensos i freqüents. Això planteja la necessitat de fer un ús eficient de l’aigua utilitzant sistemes de reg moderns i també de prendre decisions encertades en el tipus de conreus que s’hi posaran. Cal no oblidar que quasi les tres quartes parts del consum d’aigua de tota Catalunya es destina a l’agricultura.
El reporter Pere Renom entrevista experts com el biòleg Joan Estrada; l’enginyer de Camins Josep Maria Serra; Josep Maria Villar, edafòleg Universitat de Lleida; Ignasi Aldomà, geògraf de la mateixa Universitat i Narcís Prat, Ecòleg de la Universitat de Barcelona.

Quèquicom... Llegir més publicacions.