Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

Els Ports: terra de cabres i voltors

publicat el 22.10.2008

El reporter Pere Renom assisteix a un espectacle propi d’un safari: el festí de centenars de voltors en una de les zones muntanyoses més extenses i salvatges de la Península Ibèrica: els Ports. També prova de “caçar” l’animal emblemàtic del parc natural: la cabra hispànica.

Els voltors són dels ocells més grossos que hi ha. Tenen tanta envergadura que els resulta molt costós bategar les ales. Per aquest motiu planen i depenen dels corrents d’aire ascendent per volar. Marc Boada explica com es formen els corrents tèrmics i com han d’aprendre a localitzar-los. El programa també descriu les glaciacions, que són el fenomen que explica la presència de fajos i altres arbres centreeuropeus en un paratge de clima mediterrani. Els rius que neixen als Ports són els més ben conservats de Catalunya. S’hi troben llúdrigues, moltes espècies de peixos autòctons, serps i tortugues d’aigua i molts invertebrats aquàtics: un dels més bonics és la libèl·lula. Renom en captura unes quantes i n’observa el cicle vital.

Quèquicom... Llegir més publicacions.