Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

Entrena-ment

publicat el 1.04.2009

La intel·ligència té un origen doble, innat i adquirit. El programa tracta el vessant adquirit o entrenat de la intel·ligència en una de les seves manifestacions més evidents: el llenguatge.

Una metàfora per entendre millor el doble origen de la intel·ligència és l’aptitud per jugar a bàsquet. L’altura, fonamental per aquest joc, és innata, està inscrita en els gens des del naixement, però la tècnica, la tàctica i la forma física, igualment fonamentals, depenen de l’entrenament que haguem fet. Semblantment l’estimulació, l’educació, en definitiva l’entrenament, són essencials per al desenvolupament de la intel·ligència. Com que definir-la és molt difícil, potser impossible, convé acostar-s’hi a partir d’alguna de les seves manifestacions, de les quals la més evident i alhora el seu suport privilegiat és el llenguatge. Màrius Serra, el conegut ludolingüista de Catalunya Ràdio i de La Vanguardia i autor d’alguns assajos lingüístics, aplega capacitat innata i entrenament rigorós. Amb Marc Boada, el presentador del programa, explica el procés creatiu amb què arriba a ser tan prolix, i planteja algun repte ludolingüístic als espectadors. El reporter Pere Renom segueix el procés de creació d’un gag del Polònia, un procés on el llenguatge i la creativitat tenen un paper preeminent, i Toni Soler explica què té d’innat i d’adquirit la feina dels guionistes. Finalment, Renom visita L’Antàrtida, una escola de música amb una pedagogia ben original, que, capacitats innates al marge, pretén estimular i educar el llenguatge musical dels nens perquè en surtin adults sensibles i cívics.

Quèquicom... Llegir més publicacions.