Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

Farmàcia del mar contra el càncer

publicat el 20.05.2009

Un pacient desnonat a causa d’un càncer d’esòfag molt avançat experimenta una remissió total del tumor gràcies a un nou fàrmac extret d’un animal marí, que se li administra a l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Aquesta molècula antitumoral ha estat aïllada per l’empresa Pharmamar després de trenta anys cercant en el mar principis actius que fins ara eren desconeguts.

Pere Renom se submergeix en el mar amb la biòloga Iosune Uriz, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, a la recerca de la matèria prima que sustenta aquesta línea d’investigació. Els biòlegs han observat que les esponges i altres animals fixats en el substrat (sèssils) mantenen una agressiva guerra química amb els seus veïns fins al punt que segreguen substàncies capaces d’inhibir el creixement dels seus competidors o fins i tot de causar-ne la mort cel·lular. S’intenta usar aquestes substàncies per lluitar contra el càncer i altres malalties, però la recerca és costosa ja que s’enfronta amb molècules extremament complexes, difícils d’aïllar i de sintetitzar artificialment i d’una alta toxicitat que complica l’adequada aplicació farmacològica.

Marc Boada explica plàsticament des del plató què és el càncer i com es tracta.  El Dr. Ramon Salazar, de l’ICO, afirma que el cas seguit pel “Quèquicom” és excepcional i obre esperances en la teràpia antitumoral quan el medicament assajat superi totes les fases clíniques.

Quèquicom... Llegir més publicacions.