Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

Les variants de la Covid

publicat el 5.02.2021

Aquests dies estem sentint a parlar molt de les variants de la covid del Regne Unit, de Sudàfrica o de Brasil. De vegades també es parla de soques i de mutacions. Quina és la diferència?
Els virus estan mutant contínuament, una mutació és un canvi en la seva seqüència d’ARN. Quan s’acumulen un cert nombre de canvis en el genoma d’un virus, o quan aquests canvis són qualitativament rellevants, es pot parlar de variant respecte al virus original. I quan els canvis són tant importants com perquè la funcionalitat del virus s’alteri substancialment, per exemple donant-li capacitat per infectar noves cèl·lules, o per no deixar obsoleta la vacuna, ens trobem davant d’una nova soca. En conseqüència, la temuda variant britànica, pel fet de ser variant, produeix una resposta immunològica anàloga a la resta de variants, i les vacunes desenvolupades fins ara encara són efectives per prevenir-la.
Nextstrain és un projecte de codi obert per aprofitar el potencial científic i de salut pública de les dades del genoma dels patògens. Permet el seguiment en temps real de l’evolució dels patògens i ofereix una visualització contínuament actualitzada de les dades disponibles públicament juntament amb potents eines d’anàlisi i visualització per a la utilització de la comunitat. L’objectiu és ajudar a la comprensió epidemiològica i millorar la resposta als brots.
Per exemple, es pot veure l’arbre filogenètic de la covid des que va sorgir fins a l’actualitat, com es reparteixen les diferents variants arreu del món, on es localitzen les mutacions en el genoma del virus, o com evolucionen les diferents variants substituint-se les unes a les altres.
Tenim, doncs, un exemple molt il·lustratiu de pur darwinisme, les noves variants tenen més capacitat infecciosa i per tant desplacen a les variants menys eficients fins a fer-les desaparèixer, i una de les claus és la proteïna S de la coberta viral.
Tot fa pensar que si la corona continua mutant, el regnat del coronavirus es perpetuarà.

Tot es mou tv3... Llegir més publicacions.