Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

La COVID al WC

publicat el 22.01.2021

Hi ha diversos cartells editats per la Generalitat de Catalunya que contenen recomanacions per prevenir el contagi de la covid en els espais públics. A banda de les habituals com l’ús de la mascareta, rentar-se les mans, utilitzar gels hidroalcohòlics o ventilar bé els espais, n’hi ha un d’enigmàtic. Hi apareix un wc amb dos número. El número 1 assenyala la tapadora i el número dos la descàrrega. Com s’interpreta? Doncs que quan haguem utilitzat el wc, cal abaixar la tapadora abans de tirar la cadena. La raó és que la caiguda massiva de la descàrrega d’aigua per arrossegar la porqueria cap a la claveguera pot generar aerosols que contenen micropartícules de femta i eventualment patògens, tal com assenyala un estudi de dinàmica de fluids dut a terme per diversos equips de científics xinesos. Un exemple per visualitzar-ho és observar una cascada d’un riu. Quan l’aigua cau des de certa alçada i impacta contra l’aigua del gorg que hi ha a la base, es creen una gran quantitat d’aerosols que empesos pel vent mullen tot l’entorn (i els seus visitants), i creen unes condicions d’elevada humitat en la que hi acostuma a proliferar una exuberant vegetació. En bany, els aerosols procedents de la descàrrega del vàter poden dipositar-se damunt totes les superfícies a diversos metres de distància, i contaminar elements com el raspall de dents o fins i tot ser inhalades pel següent usuari del bany.
Alguns estudis indiquen que el virus de la covid pot estar present en la femta de les persones contagiades encara que siguin asimptomàtiques. No se sap si la inhalació dels virus d’origen fecal és una via de contagi, però per precaució i higiene, és molt recomanable abaixar la tapadora del vàter abans de tirar la cadena.
D’altra banda cal també vetllar perquè tots els desaigües de la casa tinguin aigua acumulada dins dels sifons, per evitar que entrin males olors procedents de la claveguera i eventualment partícules d’aerosols.

Tot es mou tv3... Llegir més publicacions.