Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

El motor de bat a bat

publicat el 9.11.2012

Què és el que fa que un cotxe “tingui nervi” com un Fórmula 1? ABS, ESP… ¿Què signifiquen aquestes sigles? Quan es va fabricar el primer cotxe? Com és un motor per dins? Pere Renom munta un motor peça per peça, visita el banc de proves de SEAT i rep una classe pràctica de conducció segura en un circuit.

Motor clàssic
La invenció del motor ha canviat radicalment les nostres vides: no només ha revolucionat la nostra manera de treballar, també la forma de desplaçar-nos. Amb el motor podem viatjar més de pressa i arribar més lluny. El mecànic i ex-pilot de rallies Cesc Vives ensenya al reporter Pere Renom com es munta un motor peça per peça i com funciona un motor d’explosió de quatre temps.

Electrònica
En els darrers anys però, l’electrònica s’ha fet present a gairebé tots els àmbits de la vida diària: electrodomèstics, ordinadors, telèfons i també automòbils. Actualment, els motors dels cotxes estan controlats per un ordinador que monitoritza tot el seu funcionament. Una sèrie de sensors recullen dades sobre diferents paràmetres que transformen en odres concretes. L’electrònica ha permès que els motors dels turismes actuals, tot i ser més petits, conservin la potència, millorin les seves pretsacions i siguin més nets, reduïnt la seva emissió de gasos un 80 per cent repecte al nivell dels anys 70. L’enginyer de SEAT Òscar Bonet explica quines han estat les principals contribucions de l’electrònica en la millora dels motors.

Sistemes de seguretat activa
Entre les innovacions que ha introduit l’electrònica també hi ha la seguretat. Els principals sistemes de seguretat activa són els frens ABS, el sistema de control de tracció i l’ESP, o programa electrònic d’estabilitat. Però cal saber treure’n profit. El reporter Pere Renom rep una classe pràctica en un circuit escola de la mà de l’instructor David Bosch. Entendre com funcionen aquests sistemes ajuda a millorar la conducció.
El presentador Jaume Vilalta explica que el parell motor és la força que fa un motor a una determinada distància de l’eix, un paràmetre tan important com el cubicatge o la potència. També aclareix que la relació entre el diàmetre i la carrera que fa un pistó determina la “personalitat” del motor i marca la diferència entre un motor de tractor i un de F1.

Quèquicom... Llegir més publicacions.