Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

Tombats pel vent

publicat el 11.02.2009

Quèquicom dedica un programa especial a la gran ventada que va escombrar Catalunya el 24 de gener de 2009 i que va causar la mort de quatre nens a més de nombroses destrosses.

Com pot ser que el vent arrenqui la teulada d’una construcció aparentment sòlida? Què és la “ciclogènesi explosiva”? Per què han caigut més els pins que les alzines?

Anna Lasaga visita la Sagrada Família, un edifici que per la seva singularitat queda especialment exposat als vents, per veure com es projecta per aguantar el vent. Li ho explica Carles Buixadé, arquitecte especialista en estructures. Daniel Crespo, professor de física de la UPC, demostra en un túnel de vent com i perquè el vent pot xuclar una teulada fins a fer-la saltar.

Pere Renom, biòleg, acompanya els bombers poques hores després de la catàstrofe i explica les característiques que diferencien els pins dels altres arbres.

Quèquicom... Llegir més publicacions.