Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

El Garraf, un munt de calci

publicat el 24.05.2006

Àguiles, tortugues, mol·luscos i persones formen les seves estructures gràcies al calci, un element molt resistent que també forma part de les roques del Garraf. “Quèquicom” recorre aquest parc natural per explicar el cicle del calci.
El Garraf és un massís rocallós i aspre de gran espectacularitat, situat a escassos 30 km de la ciutat de Barcelona. És constituït per roca calcària, és a dir, amb un elevat contingut de calci. Curiosament, la part interna està molt foradada, com un formatge de Gruyère, per centenars de cavitats subterrànies. Com s’han originat aquestes cavitats? Per respondre a aquesta qüestió, el biòleg Pere Renom fa espeleologia a l’avenc Emili Sabaté, i s’hi endinsa a més de 20 metres de profunditat. El calci és un element natural que, combinat amb altres elements, té interessants propietats constructives. Forma part de roques, esquelets, conquilles, closques, dents… i l’home l’aprofita també per obtenir-ne materials cimentadors com la calç, el morter, el ciment o el formigó. Des del plató, el Toni Mestres, demostra, entre altres coses, com funciona el llum de carbur, que s’obté precisament del calci.

Quèquicom... Llegir més publicacions.