Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola

1714: Ciència en guerra

publicat el 10.09.2013

Per què la roba militar del segle XVIII era de colors ben vistosos enlloc de ser de camuflatge com avui? Com funcionaven les armes de foc? Quins factors decidien la victòria a camp obert? Com es plantejava un setge a una ciutat? I com es defensava? Com era la medicina i la cirurgia?
El reportatge tracta la coloració aposemàtica, es dispara amb un fusell antic i es demostra la poca precisió del sistema d’avantcàrrega, es modelitza amb el supercomputador Mare Nostrum el comportament individual i col·lectiu dels soldats dels exèrcits francès-borbònic, anglès i català i els resultats es contrasten amb les descripcions històriques de les batalles. Es mostren els procediments d’amputació i cauterització anteriors al descobriment d’antibiòtics i anestèsics. I s’analitza l’enginyeria de les fortaleses i com l’artilleria s’hi enfrontava en els setges per mitjà del tir parabòlic de canons i de morters.
A plató el presentador Jaume Vilalta explica l’evolució de la bala i el moviment del tir parabòlic.
Hi intervenen Francesc Xavier Hernández del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la UB, Xavier Rubio del Barcelona Supercomputing Center, Jordi Espriu de l’Associació de Miquelets de Catalunya i Alfons Zarzoso del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

Quèquicom... Llegir més publicacions.