Cat | Esp | Eng
Pere Renom

“No et vàrem donar un lloc fix, ni faç pròpia, ni un ofici peculiar, Oh Adam!, perquè el lloc, la imatge i les ocupacions que desitgis per tu, aquests els tinguis i posseeixis per la teva pròpia decisió i elecció […] Ni celeste, ni terrestre et vàrem fer, ni mortal ni immortal, perquè tu mateix com a modelador i escultor propi, al teu gust i honra et forgis la forma que prefereixis per tu.”

Giovanni Pico della Mirandola - De la Dignitat de l'home

ALTRES REPORTATGES I EXTRES

“Ànima. Especial Sant Jordi 2012”
El programa cultural “Ànima” de la Televisió de Catalunya fa una emissió especial en directe la diada de Sant Jordi 2012. Hi conviden el biòleg i reporter Pere Renom per parlar de dracs. El retaule gòtic més famós del pintor català Bernat Martorell és un Sant Jordi que actualment forma part de la col·lecció permanent al The Art Institute of Chicago. Té la particularitat que a banda de representar la princesa, el cavaller i el drac, Martorell també hi va representats tres petits dragons als peus de la princesa. Amb tota probabilitat el pintor feia un joc pictòric i de paraules només possible en la llengua catalàna entre “drac” i “dragó”. Una similitud no només terminològica sinó també zoològica. En la major part de representacions el drac de Sant Jordi mostra molts trets reptilians, i això és especialment palès quan s’observa en detall una iguana comú.  Tot i que de fet, l’animal viu que probablement més s’assembli a un drac llegendari és un peix emparentat amb els cavallets de mar originari d’Austràlia, el seadragon.

“Sortida Nord” (Per què els animals tenen extremitats parells?)
“Sortida Nord” és el magazine d’entreteniment de Televisió Badalona. Durant una hora, cada dimarts i cada dijous, el programa ens presenta una varietat de continguts, centrats sobretot en les ofertes culturals i l’actualitat informativa i social de la ciutat. El programa té també una secció en la que diferents experts de la ciutat responen a les preguntes dels espectadors. Pere Renom respon a la pregunta “Per què els animals tenen extremitats parells?”, o el que formulat científicament seria: “Per què la major part dels animals tenen simetria bilateral?” L’explicació és que la simetria bilateral és favorable en animals que es mouen en una direcció preferent.

“Una ascensió al Mont Blanc amb una mirada científica” (Xerrada)
En Pere Renom, biòleg i reporter del programa Quèquicom de TV3 ens dóna una visió transversal de l’alta muntanya a partir de l’experiència personal en una ascensió al cim més alt d’Europa Occidental, el Mont Blanc, de 4.810 m. Ens explica aspectes de la geologia glacial, el canvi climàtic, la meteorologia, la fauna i la flora, la química, i la fisiologia humana en altitud. Aquesta xerrada és el pilot de les Xerrades CESIRE, una iniciativa del Departament d’Ensenyament a través dels seus Centres de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE) per apropar la ciència a les escoles.

“Banda ampla. Científics”, juny de 2011 (Debat)
El programa de TV3 “Banda ampla” mira en aquesta edició d’acostar al gran públic un món tradicionalment aïllat i no sempre fàcil d’entendre: el dels científics. En quin estat es troba la investigació científica a Catalunya? Els científics es poden guanyar la vida aquí o han de marxar fora per poder treballar? S’inverteix prou en recerca i desenvolupament? El finançament ha de ser públic o privat? Al programa també es parla sobre si es fa o no una bona divulgació científica, sobre la repercussió que tenen els descobriments en la vida quotidiana i sobre els dubtes ètics i morals que generen determinats avenços. Per debatre tot això, al plató de “Banda ampla” hi ha la presència d’investigadors de diferents nacionalitats i disciplines, com la biomedicina, la genètica o les matemàtiques, becaris i divulgadors. Entre ells hi ha Manel Esteller, especialista en biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, i el director i els reporters del programa “Quèquicom”, del Canal 33, Jaume Vilalta, Samantha Vall i Pere Renom. Com cada setmana, participen en el debat ciutadans de dues poblacions catalanes, en aquest cas Sant Vicenç de Castellet i Celrà.

“Teràpia Cel·lular, la medicina del futur” (Reportatge)
La teràpia cel·lular constitueix una de les alternatives terapèutiques del futur. El biòleg-reporter Pere Renom es proposa apendre una mica més sobre aquesta teràpia. Per això, viatjarà a diferents laboratoris espanyols per tal que distingits investigadors en teràpia cel·lular, resolguin els dubtes que té sobre el tema. En aquest recorregut es descobreixen les teràpies cel·lulars ja consolidades així com noves estratègies basades amb diferents tipus de cèl·lules mare. També es posa de manifest la legislació espanyola relacionada amb la teràpia cel·lular. Guió i direcció: Josep Mª Canals | Coordinació: Red de Terapia Celular, ISCII | Amb el suport de: Vicerectorat de Recerca de la Universitat de Barcelona i del Vicerectorat de Docència i Convergència Europea de la Universitat de Barcelona | Producció: Servei d’Audiovisuals de la Universitat de Barcelona | Durada: 23 minuts.

“Campanya del Mosquit Tigre” (Espot)
Espot de la campanya de prevenció del mosquit tigre que porta a terme el Servei de Control de Mosquits. Dirigit per Vicenç Asensio, ha comptat amb la participació d’en Pere Renom, reporter i biòleg, el qual dóna els consells bàsics a la ciutadania per a evitar la propagació del mosquit tigre. La campanya s’emet a les televisions locals gironines, als webs dels ajuntaments, a cinemes de la província i també a TV3 (desconnexió Girona).

“MEDCORE una visió des de l’experiència de l’equip de Barcelona”
El projecte MEDCORE és un estudi comparatiu i integrat de l’ecologia de les zones costaneres mediterrànies per a la gestió sostenible. Està associat al Programa INCO-MED de la UE. Entre l’any 2002 i 2005 diferents equips de recerca d’Itàlia, Espanya, Portugal, Grècia, Malta, Tunísia, Marroc i Egipte van estudiar 5 zones constares del nord i del sud de la Mediterrània. Aquest vídeo és un resum del projecte des de la perspectiva de l’equip de la Universitat de Barcelona.